fbpx

Aranyvonat túra Brennbergbánya – Görbehalom ajándékkal

Tárkányi Sándor

Tárkányi Sándor

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
tárkányi sándor 324-es mozdony előtt

Exkluzív Aranyvonat túra Brennbergbánya központjában és az egykori iparvasút vonalán! Ismerjük meg együtt az 1944 december 16. és 1945 március 30. közötti, titkos brennbergi események helyszíneit és történéseit! A séta során dr. Tárkányi Sándor építész, idegenvezető, a brennbergi aranyvonat kutatója kalauzol minket! Limitált kis csoportos túra, max. 30 fővel!

Általános ismertető, előzmények

Dr. Tárkányi Sándor 2017 augusztusától kezdte el kutatni a brennbergi aranyvonat izgalmas témáját, egy brennbergi szemtanú beszámolójának hatására. A több éves levéltári kutatást további szemtanúk riportjai egészítették ki. A kutatás eredményeit dr. Tárkányi Sándor több előadásban ismertette, összesen több mint 600 főnyi hallgatóság előtt.

Először 2021 decemberében kerültek megrendezésre az Aranyvonat túrák, melyek során az 1944-45-ös eseményeket a helyszínen ismerhették meg a résztvevők. A sétákon szó volt a szénbányászat kezdeteiről, a település építéstörténetéről, valamint az aranyvonat brennbergi tartózkodásának 105 napjáról. Egy korabeli kézi bőröndből néhány képeslap és az aranyvonatról származó tárgy is előkerült a túra során.

Az Aranyvonat túra vezetője, dr. Tárkányi Sándor egy MÁV 324-es gőzmozdony előtt

Az Aranyvonat túra tervezett témái, információk a túrával kapcsolatban

Az Aranyvonat túra során a következő témákkal és helyszínekkel ismerkednek meg a résztvevők: Brennbergbánya központja – Szent Borbála templom – Evangélikus harangláb – Füredi Oszkár – Mázsaház – Általános iskola – Konzum – Fürdő épület – Vasút sor – Vasúti pálya töltése – Aranyvonat – Fehér úti tó – Görbehalmi nyugdíjasházak

A túra ára 4900 Ft. Nyugdíjasoknak, pedagógusoknak és diákoknak 3900 Ft. Gyermekeknek 5 éves kortól 14 éves korig 2400 Ft.

Az Aranyvonat túra időtartama 2,5-3 óra. Gyülekezés és indulás: 9408 Sopron, Soproni út 22., Szent Borbála templom (Brennbergbánya). Végállomás, kiszállás: 9408 Sopron, Tárna utca (Görbehalom).

A túra induló állomása a Szent Borbála szobornál

Sopronból a Lackner Kristóf utcai autóbusz-állomástól a 3-as busszal lehet kijutni Brennbergbe, a menetidő a Brennbergbánya, templom megállóig 22 perc. A túra végén Görbehalom, Fehér híd megállóban lehet felszállni a másik irányba menő buszra.

Tervezett nyári időpontok: 2022. május 8. vasárnap 15.00 óra, május 22. vasárnap 15.00 óra, június 12. vasárnap 15.00 óra, június 26. vasárnap 15.00 óra, július 10. vasárnap 15.00 óra, július 24. vasárnap 15.00 óra, augusztus 7. vasárnap 15.00 óra, augusztus 21. vasárnap 15.00 óra.

Jelentkezés a túrára az info@elfeledettaranyvonat.hu címen. Fizetés jelentkezés után előre utalással.

Ajándék kulcstartó vagy poháralátét

Az Aranyvonat túra minden egyes résztvevője egy ajándék kulcstartót vagy poháralátétet kap ajándékba! A minőségi rétegelt lemezből, gravírozással előállított, lakkozott termékek “Aranyvonat túra-Brennberg” felirattal készültek.

A választható ajándék poháralátét és kulcstartó, az aranyvonatról származó tárgyak között

Rólunk írták, mondták, sugározták

A zsidó aranyvonat brennbergi eseményeit ismertető előadás először 2019. június 2-án, a papréti Ortodox Zsinagógában hangzott el. A programról a sopronmedia.hu is beszámolt, a cikk az alábbi linken érhető el: https://www.sopronmedia.hu/cikkek/az-aranyvonat-brennbergbanyan

A Kisalföld 2020. július 8-án közölt egy hosszabb terjedelmű írást, “A brennbergi aranyvonat nyomában” címmel. A cikk az alábbi linken érhető el: https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-brennbergi-aranyvonat-nyomaban-10011356/

Az Aranyvonat túrán résztvevők visszajelzései

“Nagyon köszönöm az aranyvonat túrát! Nagyon érdekes, informatív, és izgalmas volt! A tőled megszokott profi, minden részletre kiterjedő szervezésed és munkád pedig példaértékű, gratulálok hozzá!!” (Bodnár Tamás, Sopron, 2021. 12. 04.)

“Immár másodszor hallgattuk nagy érdeklődéssel, és élvezettel. Nagyon tetszett, érdekes volt, és nagyon alapos, izgalommal tudtuk átélni és elképzelni ott a helyszínen, érdekes előadása alapján, hogy mi, hogy is történhetett. Külön élvezetessé tette számomra, hogy a saját, személyes találkozásain tapasztaltakkal is fűszerezte előadását. Szívesen részt vennénk további túrákon is. Gratulálok önnek!” (Kontli Tünde, Sopron, 2021. 12. 05.)

“A hideg ellenére nagyon örültünk, hogy az első túrára jelentkeztünk és részt vettünk. Érdekes, értékes információkhoz jutottunk! A történeteket jó olvasni, de így végigjárva az utat, hallgatni kimerítő tájékoztatását az egyes helyszíneken, egész más élményt nyújtott. Még a domb “mászás” is jó volt:). Köszönjük, hogy megosztotta kutató munkájának eredményeit! Mindenkinek csak ajánlani tudom, hasonlóan a sikátor túrákhoz. További sikereket kívánunk a folyamatban lévő és jövőbeni kutató, feltáró munkáihoz.” (Szőke család, Sopron, 2021. 12. 06.)

“Kedves Sándor! A 2022. 05. 22-én megtartott túráján vettem részt, mely minden tekintetben magas szintű volt. Ön egy fantasztikus túrát vezetett az érdeklődőknek, s ami számomra még fontosabb, hogy tárgyi bizonyítékokkal alátámasztotta amit elmondott s az érdeklődök kérdéseire is mindent kimerítő válaszokat adott. További sok érdeklődő túrázót kívánok, legyen nekik is életre szóló élményük Önnel, úgy mint nekem volt.” (Szalma Ákos, Tatabánya, 2022. 05. 23.)

Tárkányi Sándor

Tárkányi Sándor

Építész, helytörténész, örökségvédő. A zsidó aranyvonat brennbergi eseményeinek témáját 2017 óta kutatja.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

9 válasz

 1. Engem is érdekel de főleg a páromat kissé nehézkes Debrecenből 10 órára odaérkezni de van megoldás.

  1. Kedves Katalin! Köszönöm a jelentkezést. Amikor az indulási időpontot terveztem, nem gondoltam arra, hogy Debrecenből is érkezhetnek a túrára. Írok Önnek a megadott címre a részletekkel kapcsolatban. Üdvözlettel: Tárkányi Sándor

 2. Kedves Sándor! A hideg ellenére nagyon örültünk, hogy az első túrára jelentkeztünk és résztvettünk. Érdekes, értékes információkhoz jutottunk! A történeteket jó olvasni, de így végigjárva az utat, hallagatni kimerítő tájékoztatását az egyes helyszíneken, egész más élményt nyújtott. Még a domb “mászás” is jó volt:). Köszönjük , hogy megosztotta kutató munkájának eredményeit! Mindenkinek csak ajánlani tudom, hasonlóan a sikátor túrákhoz.
  További sikereket kívánunk a folyamatban lévő és jövőbeni kutató, feltáró munkáihoz. Üdvözlettel: Szőke család

 3. Érdekelne a túra. Nyáron tervezünk egy soproni nyaralást. Kérdésem az lenne, hogy esetleg akkor is vannak túrák, mert akkorra szerveznénk a nyaralást. Köszönöm! Angyal Gyula

  1. Kedves Angyal Gyula! Sajnos előre most még nem tudom megmondani, hogy nyáron mikor lesz Aranyvonat túra. De lesznek túrák, az időpontok tavasszal fognak majd véglegessé válni. Ha most vásárol túrajegyet, azt később bármelyik túra időpontban fel tudja majd használni. Mivel feliratkozott az oldalon, ezért fogok küldeni Önnek tájékoztatást az induló túrákról. Üdvözlettel: Tárkányi Sándor

 4. Kedves Sándor! A 2022. 05. 22.-én megtartott túráján vettem részt, mely minden tekintetben magas szintű volt. Ön egy fantasztikus túrát vezetett az érdeklődőknek, s ami számomra még fontosabb, hogy tárgyi bizonyítékokkal alátámasztotta amit elmondott s az érdeklődök kérdéseire is mindent kimerítő válaszokat adott.

  További sok érdeklődő túrázót kívánok, legyen nekik is életre szóló élményük Önnel, úgy mint nekem volt.

  Tisztelettel: Szalma Ákos Tatabányáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Tárkányi Sándor

Bányász templom vagy templom-kocsma?

A brennbergbányai római katolikus templom építésének történetét már korábban megírták. Az eddigi leírások az épület 1930-as átalakítására fókuszáltak, és nem foglalkoztak az építés előzményeinek az ismertetésével. Jelen írásomban az építmény teljes építéstörténetét beszélem el.

Tárkányi Sándor

5 érv az aranyvonat létezése mellett

Az aranyvonat Sopronban és Brennbergbányán végbement eseményei 1944. december közepétől 1945. március végéig zajlottak le. Az azóta eltelt 76 év elég hosszú idő, ezért többen is azt kérdezhetik: vajon ma rekonstruálhatók az akkori történések? Jelen tanulmányomban öt olyan érvet sorakoztatok fel, amelyekkel bizonyítani kívánom az események valódiságát.

Érdekel az aranyvonat izgalmas története?

Értesülj első kézből a legfrissebb információkról! Iratkozz fel!